måndag 23 april 2012
tisdag 17 april 2012
Faktablad muskler
Hos ryggradsdjur så finns det tre typer av muskulatur skelettmuskulatur, hjärtmuskulatur, och glatt muskulatur. Vi har muskler i hela kroppen och vissa muskler sitter fast i senor vid ändarna av musklerna men det finns också muskler som sitter fast i huden som t ex i ansiktet. Musklerna behöver mycket energi och syre för att arbeta om dem ansträngs för mycket så räcker inte syret.Som dem får via blodet och dem blir stela och kan värka det kallas mjölksyra.
Skelettmuskulaturen kan man styra viljemässigt men det kan också styras omedvetet som när man t ex när man andas. Man skiljer främst mellan dem snabba vita musklerna som inte orkar så länge och dem röda musklerna som är långsammare men däremot mer uthålliga.
Muskelcellerna i skelettmuskulaturen och är långa och tjocka med flera cellkärnor och dem är tvärstrimmiga och det är dem som gör att vi kan röra på oss. Dem sitter fast i skelettet med två senor och består av en muskelbuk som består av fasciklar eller knippen med muskelfibrer och varje muskelfiber utgör en cell som till skillnad från dem andra cellerna i kroppen mer än en cellkärna.
Hjärtmusklerna kan man inte styra med viljan och tillskillnad från skelettmusklerna så sitter dem inte i jämna rader utan mer som i ett nätverk. Muskelcellerna in hjärtat sitter ihop med särkilda muskeltrådarsom kan leda elektriska signaler och dem sitter i ett nät och gör då att signalerna kan snabbt sprida sig i cellerna när hjärtmuskel drar ihop sig och pumpa ut blod. Hjärtmuskeln är snabb och uthållig för att vi alltid ska kunna få ut blod till cellerna snabbt. Dem har en liten diameter för att vara muskelceller.
CNRI/SPL/IBL
Glatt muskler är enkärniga och finns i blodkärlens väggar, i tarmarn dem är inte tvärstrimmiga och det beror på att aktintrådarna och myosintrådarna inne i cellerna ligger i jämna rader. Glatta muskler kan man inte styra med viljan och när dem glatt musklerna i tarmarna drar ihop sig och slappnar av pressas maten vidare, de glatta musklerna arbetar och dem är uthålliga. Dem sitter tätt och i samma riktning. Dem glatta musklerna har en metabol konfiguration som gör att det går att hålla en långvarig muskelkontraktion och inte förbränna så mycket energi.
SPL/IBL
Källor NE, Wikipedia (Verkade trovärdig, kunde vad den skrev om, jämförde med NE)
Jämförelse muskler
Vi har valt att jämföra muskulaturen i en människa med muskulaturen i en belgisk blå.
Rasen är framavlad för få så mycket köttproduktion som möjligt. Belgian blue har en väldigt välutvecklad muskulatur och det beror på av en hög frekvens av dubbeluppsättning av naturlig mutation som inaktiverar myostatin. Myostatin hämmar muskelbyggnaden och gör att den bara fortsätter att producera muskler snabbare. Eftersom dem har så mycket muskler så är dem inre organen mindre än andra raser det gör att dem blir mer känsliga mot virusinfektioner i t ex andningsorganen. Dem har double muscling som är en ärftlig sjukdom som gör att dem har mer muskelfibrer än normalt. Egenskapen gör också att dem har en ökad förmåga att göra om foder till muskler. Belgisk blå är så stor att benen inte kan knappt hålla upp den.
Vi människor har ett fungerande myostatin som gör att våra muskler inte produceras så snabbt och mycket och det leder till att vår organ inte är mindre utan så stora som dem ska vara. Våra ben klarar av att bära kroppen och vi har inte lika många muskelfibrer och vi har inte lika lätt att göra om mat till muskler.-
Källor:
Wikipedia (Var trovärdigt för att det stod mycket och det var väldigt bra förklarat, den som skrev artiklen visste vad den skrev om.)
Källor:
Wikipedia (Var trovärdigt för att det stod mycket och det var väldigt bra förklarat, den som skrev artiklen visste vad den skrev om.)
Råd muskler
1 Stretcha efter träning
2 Värma upp innan man tränar
3 Träna alla muskler och inte t ex bara fokusera på ben eller överkropp.
4 Inte träna en muskel för mycket som man inte har tränat så mycket innan med.
5 Man kan byta mellan stående och sittande arbetställning för att slippa belastningsbesvär
6 Hålla ryggen rak när man lyfter tunga saker och lyfta med benen så skadar man inte ryggen.
7. Träna regelbundet så att du orkar med mycket och så att du inte tränar då och då för då kan du skada dig
8.Träna inte för mycket, låt kroppen återhämta sig
9. Man ska inte röka så att ens kondition minskar och man orkar träna sina muskler mindre
10.Är du trött och seg så gå inte till gymmet för då kan du skada dig.
Källor:
Källor:
maxadinamuskler.se
PULS biologi bok Natur och kultur Karin Herlitz
Träningsprogram
Uppvärmning
2,5 km jogging + 200 m sprint
4,5 min stå i nittio grader mot en vägg
50 upphopp
30 armhävningar
60 sit-ups
3,5 min plankan
40 upphopp
Springa så snabbt som möjligt 50 m och sen ta tre så långa steg som möjligt i 400 m
15 chins
Stretching
Sjukdomar muskler
Träningsvärk
Beror på att otränade muskler får träna ovanligt hårt och det gör att muskeln svullnar och blir öm. Träningsverket kommer 12 till 48 timmar efter träning och brukar försvinna efter 3-5 dygn om man har träningsverk ska man inte träna. För att slippa träningsverk ska man träna regelbundet och ganska ofta, och när man har träningsverk så ska man inte röra på muskeln så att det gör ont men om man rör på den så att det inte gör ont är det bra för det minskar svullnaden.
Pisksnärtskada
Vid en billycka stannar tvärt slungas personen pga av den tröghet säkerhetsbältet håller fast stora delar av kroppen men huvudet slungas fram och tillbaka. Detta ger stora påfrestningar på nacken ledband och andra vävnader tänjs ut om inte skadorna genast behandlas så kan det leda till långvariga besvär nackens muskler, nerver och skelett skadas och hjärnstammen och nerver i närheten av hjärnan kan ibland också hända. Om skadan ska läkas måste man hålla nacken stilla och därför har man en stödkrage, skadan läker efter 3 till 12 månader men man kan få huvudvärk, tinnitus och yrsel resten av livet.
Källor:
NE
NE
Puls biologi boken Natur och Kultur Karin Herlitz
Piroger
Vi har gjort Piroger, vi valde det för det vi tyckte att det var gott
Vi valde att baka våran egen deg. Och för att baka degen använde vi oss av följande: Mjöl, jäst, mjölk, äggvita, salt och matfett. Sen skulle det jäsa.
medan degen jäste så gjorde vi fyllningen, som bestod av: Blandfärs, salt, peppar, tomat puré och lök. Först skulle vi fräsa löken sedan skulle vi blanda i resten av ingredienserna.
Våran maträtt passade in på tallriksmodellen. För att den innehöll: kött, Deg, lök och morot.
Vi tog hänsyn till miljön, genom att ha ekologiska grönsaker och blandfärs. Blandfärsen bestod av både gris och nöt. Ekologiska matvaror är då mat som är bra för miljön.
Vi tycker att måltiden blev jätte bra och god för att vi följde receptet.
Vår arbetsplanering fungerade bra för att den blev bra.
torsdag 12 april 2012
Tidnings artiklar muskler
Träning bra för generna.
Om man rör på sig så rensas DNA:t på metylgrupper och i samband md detta så fungerar generna bättre och muskelcellerna kan användas bättre vid nästa träningspass.
Denna studien har gjorts på 14 friska personer före och efter ett träningspass.
Träning minskar chansen att få benskörhet när man är äldre.
Fysisk aktivitet har ju alltid varit förebyggande mot benskörhet, men att det skulle ha så betydande effekter upp i åldrarna har vi inte känt till, säger en docent vid den sahlgrenska akademin
Denna studien omfattar mer än 800 svenskar i åldern 19-24 år.
Att gå i högklackat är skadligare än man tidigare hade trott.
Forskare i Australien har kommit med en studie.
Dem har jämfört unga kvinnor som bar minst 5 centimeter höga klackar och unga kvinnor som nästan aldrig bar högklackat. Forskarna upptäckte att dem som gick med högklackat fick en helt annan gångstil även när dem hade om dem hade lågklackade skor. En av forskarna har teorin att om man använder högklackade skor så förkortar man fibrerna i vadmuskeln och detta gör att muskeln drar ihop sig och det kan leda till permanenta skador.
Efter att dem som hade högklackat gick i lågklackade skor så har musklerna och lederna svårt att anpassa sig och man ska inte hela byta mellan skorna så ofta och inte abrupt för det kan också skada.
DN
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)