Etiketter

torsdag 6 februari 2014

Dopning

Folk dopar sig för olika anledningar, vissa för att orka tärna mer och andra genom att stimulera muskeltillväxten. Och då använder dom anabola androgena steroider (AAS), eller tillväxthormon. Det är inte ofta man använder denna sort av preparat inom sjukvården, bara vid tillfällen då äldre människor har svår benskörhet och vid vissa svårare sjukdomar. Istället så är det mer idrottare och kroppsbyggare  som tar preparaten för att förbättra sina resultat, dock förekommer det andra som missbrukar AAS. Kroppen påverkas på rätt många olika sätt. Dom kan påverkas med:
Effekter på psyket, vilket innebär att personen får vredesutbrott och aggressivt beteende. Detta beteende skadar och skrämmer både omgivningen och dom själva. Under missbruket av AAS kan man också drabbas av depression, ångest, nedstämdhet, sömnstörningar och oro. 

Lever och hjärtat påverkas också hos alla som tar AAS. Ofarliga som dödliga tumörer kan utvecklas. Det kan också leda till höjt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.

Acne är också en sak som kan förvärras. Eller så får man en väldigt svårartad acne. 

Tonåringar som använder AAS kan riskera att stanna i växten då dom inte är färdigutvecklade. Detta bara för att tillväxtzonerna i benen riskerar att slutas tidigare på grund av AAS.

Dopning och lagen
Den 1 Juli 1992 så uppfanns en speciell lag om förbud mot vissa dopningsmedel.
Lagen gäller för:
1.Syntetiska anabola steroider, AAS.
2.Testosteron och dess derivat.
3.Tillväxthormon.
4.Kemiska substanser som ökar produktion och frigörelse av testosteron och dess derivat eller av tillväxthormon. 
Enligt lagen är det förbjudet att föra in preparaten i landet, överlåta dom till andra osv. Dock finns det undantag då preparaten används för medicinskt eller vetenskapligt ändamål.

Biverkningar på tjejer
Det är inte så många bland tjejerna som använder AAS, det är mycket färre kvinnor än män som använder preparaten. Biverkningarna man kan få som kvinna är då; menstruationsrubbningar, förstoring av clitoris, och en maskulinisering av kroppen med basröst och ökad behåring i ansikte och på kroppen förekommer. Man ska inte använda AAS under en graviditet, en kvinna som gör detta kan riskera att skada barnet. 

Biverkningar på killar
Man går snabbt upp i vikt och får snabbt en ökad muskelmassa. Kroppen ser bullig och uppblåst ut på grund av vätskeansamling i musklerna och ansiktet blir svullet. Bland killar så kan i början av en missbruksperiod öka könsdriften men sedan avta och i vissa fall försvinna helt. Bröstkörtlarna på män börjar växa, det är ofta smärtsamt och det går inte tillbaka av sig själv utan måste opereras. 

Inom idrotten så lyder deras regler att den som blir fälld för dopning riskerar att bli avstängd från all tävlingsverksamhet upp till två år. 

Jag tycker det är fel att använda dessa preparat inom idrotten då det är fusk och det är inte bra för kroppen. Dom biverkningarna man kan få kan förstöra ditt liv. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar