Etiketter

torsdag 13 mars 2014

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven
Ludwig van, född 16 December 1770, död 26 Mars 1827. Ludwig van Beethoven var en tysk kompositör, en av tidernas mest kända. Han var verksam i Wien i Österrike från de sista åren på 1700-talet fram till sin död. Ludwig, begåvad som han var drabbades av en stor olycka för en kompositör, han blev nämligen döv. Trots det kunde han fortsätta komponera. 
Beethovens mest kända verk är de nio symfonierna, särskilt nummer fem som heter Ödessymfonin som då handlar om typ när ödet står och knackar på ens dörr. Tror det har lite med att göra att han blev döv. 

Kring 1813 -talet stod Beethoven på höjden av sin berömmelse men det var också då han hade som mest bekymmer. Det största bekymret uppkom när hans bror Carl dog 1815. En vårdnadstvist om brorsonen Karl följde då mellan dennes mor och Beethoven. Först efter fem år av processer avgjordes ärendet till Beethovens fördel. Förhållandet till brorsonen var fyllt av kriser och konflikter. Till detta kom hans försämrade hälsa, särskilt hörselskadan, som nu gjort honom i det närmsta helt döv. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar